Prof. Alexandru Rafila: ”Dacă această creştere va continua, atunci o să ajungem într-o situaţie de alarmă”
Profesorul Alexandru Rafila a vorbit seara trecută la Marius Tucă Show despre situația în care ne aflăm cu toții. Profesorul susține că numărul de 300-400 de persoane înregistrate zilnic ca fiind pozitive cu noul coronavirus trebuie ținut sub control pentru a nu deveni un semnal de alarmă.
Marius Tucă: Daca tu si copilul sunteti pozitivi, nu e normal sa testezi copiii? Principiile sunt clare. Vedem ca rata de raspandire e mai mare in Romania. Daca noi comparam cu sfarsitul lui aprilie sunt teste de patru ori mai multe. Atunci toata lumea era inchisa în casa, acum nu mai e nimeni închis. In afara de teatre si restaurante. Voiam sa stim parerea dumneavoastra. Era vorba ca se deschid pe 9, care credeti ca sunt conditiile?
Alexandru Rafila: Nu sunt diferite fata de modul de organizare a teraselor. Utilizarea manusilor nu va mai fi obligatorie. Nu va fi altfel decat in situatia din exterior, dar riscul e mai mare intr-un spatiu inchis.
Marius Tucă: La masa pot sa stea si 6, desi in general stau 4. Referitor la aerul conditionat dinauntru, in ce masura poate duce la raspandirea virusului daca cineva din incapere are virusul?
Alexandru Rafila: Nu e imposibil, dar e foarte improbabil. Nu e cazul sa renuntam la aceasta procedura. Trebuie sa acceptam anumite riscuri pentru ca masura care sa excluda total riscurile nu exista.
Prof. Alexandru Rafila: ”Dacă această creştere va continua, atunci o să ajungem într-o situaţie de alarmă”
Marius Tucă: Ca in cazul vaccinurilor, un caz foarte serios la un milion. Legat de decizia CCR, sunt oameni care o injura, ca sunt oameni bolnavi care pleaca acasa. Acum pleaca bolnavii din spitale. E o chestiune politica si tine de guvernul Romaniei.
Alexandru Rafila: E si o chestiune administrativa. CCR a dat un verdict care se bazeaza pe modul de interpretare a legilor intr-un context în care era neconstitutionala. Suntem intr-o situatie similara la 15 mai, cand au fost doua trei zile neacoperite de legisla.tie. Trebuie sa constientizam cum putem noi sa ne protejam. Nu cred ca e treaba CCR sa ne spuna sa ne punem masca si sa ne spalam pe maini sau sa stam izolati daca suntem bolnavi. E responsabilitatea individuala si civica.
Marius Tucă: Dar in comparatie cu sfarsit de aprilie se fac de trei ori mai multe teste. Toata lumea era izolată atunci. Acum toata lumea e iesita din casa, la munca, pe terase, si e si sezon estival. Nu mi se pare ca aceasta crestere e atat de alarmanta.
Alexandru Rafila: Nu e alarmantă cu o singură condiţie, să se oprească aici. Dacă această creştere va continua, atunci o să ajungem într-o situaţie de alarmă. Nu pot să asist pasiv că în fiecare săptpmână cresşte numărul cazurilor cu 50, la 400-500-600 de infectaţi pe zi e deja alarmant.
Sursă info: Mediafax